Structurile asociative naționale și internaționale ale medicilor veterinari monitorizează activ evoluția pandemiei COVID-19 și efectele pe care aceasta le are asupra societății umane în ansamblul ei. Astfel, Federația Medicilor Veterinari din Europa (FVE) este în contact regulat cu OMS, OIE, ECDC și UE, iar Asociația Mondială Veterinară (WVA) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) atrag atenția asupra rolurilor și responsabilităților profesiei veterinare pentru sănătatea publică.

Toate organizațiile și instituțiile medicale veterinare evidențiază în această perioadă importanța activităților veterinare, care sunt esențiale pentru a asigura un continuum în domeniul siguranței alimentare, prevenirii bolilor și gestionării situațiilor de urgență.

In acest context, Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România este alături de medicii veterinari aflați la datorie și va actualiza permanent informațiile de maximă importanță pentru profesiunea noastră, în activitatea de combatere a COVID-19.

În acord cu mesajul OIE și WVA, AGMVR pledează pentru ca activitățile specifice ale serviciilor veterinare să fie considerate activități esențiale.

Activitățile serviciilor veterinare sunt cruciale pentru sănătatea publică, iar medicul veterinar are un rol esențial în prevenirea și gestionarea bolilor, inclusiv a celor transmisibile la om și în asigurarea siguranței alimentare.

În situația actuală, Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România se aliniază mesajului transmis de OIE și WVA medicilor veterinari din întreaga lume, pentru a se asigura că:

  • serviciile de reglementare și inspecție veterinară naționale și regionale pot supraveghea integritatea sănătății publice;
  • numai animale sănătoase, produse și subproduse ale acestora intră în lanțul alimentar, garantându-se astfel siguranța alimentelor pentru populație;
  • pot fi abordate situațiile de urgență;
  • sunt menținute măsuri de prevenire, cum ar fi vaccinarea împotriva bolilor cu impact major asupra sănătății publice sau economiei;
  • sunt derulate în continuare activitățile de cercetare prioritare.

Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România recomandă tuturor medicilor veterinari care își continuă activitatea în această perioadă să aplice toate măsurile de biosecuritate care se impun pentru proteja sănătatea lor, a familiei, colaboratorilor și clienților.

In acest cadru, măsurile de biosecuritate aplicate trebuie să evite răspândirea SARS-CoV-2.